هند قطبی نوظهور در بازار جهانی زغالسنگ
معدن و توسعه: بازار جهانی زغالسنگ هنوز از تغییرات اجتنابناپذیر روزانه و رشد سریع تقاضای زغال هند بهت زده است.
به گزارش متال بولتن، با جایگزین شدن هند به جای اروپا بعنوان بزرگترین مصرفکننده زغالسنگ Richards Bay (مشتری عمده زغالسنگ اندونزی) این کشور بسرعت به نیرویی تبدیل میشود که باید روی آن حساب کرد. بزرگترین شرکت معدن زغالسنگ در جهان (Coal ludia Limited) میخواهد همانند گذشته قراردادهای بلندمدت با فروشندگان متعدد زغالسنگ استرالیا، اندونزی، آفریقایجنوبی و آمریکا منعقد کند.
شرکت دولتی CIL که تولیدکننده زغالسنگ در کلکته است در حال گردآوری مجموعهای از فروشندگان زغالسنگ است که هر کدام بتوانند سالانه به این شرکت معدنی دولتی حداقل یک میلیون تن در سال در چارچوب قرارداد بلندمدت 10 ساله برداشت، زغالسنگ حرارتی عرضه کنند.
Coal India Limited در حال حاضر یک لیست کوتاهی از فروشندگان بالقوه زغالسنگ را که به این درخواست علاقمندی خود را برای همکاری ارسال داشتهاند، تهیه کرده و از اعضای این لیست کوتاه فروشنده خواسته شده که پیشنهادات خود را درخصوص برداشت بلندمدت زغال (CLTO) ارایه دهند. شرکت Coal India امیدوار است که بتواند درخصوص قیمتهای آتی بلندمدت خود زیر قیمتهای وارداتی کنونی با فروشندگان به توافق برسد. تمام قیمتها بصورت cfr (هزینه و کرایه) است. هدف CLTO این است که مصرفکنندگان هندی از هرگونه نوسانات قیمتهای جهانی در آینده مصون مانده و تا مدت 10 سال زغالسنگ خود را تامین کنند.
برندگان در این مناقصه باید از آوریل 2011 تا مارس 2021 سالانه حداقل یک میلیون زغالسنگ حرارتی به Coal India Limited عرضه کنند که در 10 سال، 10 میلیون تن در هر قرارداد خواهد بود. شرکت (CIL) میتواند سالانه از هر فروشنده 25 میلیون تن زغال بخرد که در 10 سال 250 میلیون تن (طبق مناقصه CLTO) خواهد شد.
هند با 142 میلیون تن کمبود زغال مواجه است
هدف هند از عقد این قراردادها این است که با کمبود زغالسنگ کشور که در حال حاضر حدود 83 میلیون تن است مقابله کند. این کمبود طبق پیشبینی در سال مالی 2012ـ2011 به 142 میلیون تن خواهد رسید.
یکی از مدیران بخش زغالسنگ هند در کنفرانس زغالسنگ اخیرا اعلام کرد که انتظار میرود هند در سال مالی 2012ـ2011 حدود 554 میلیون تن زغال تولید کند، در حالیکه تقاضای ما 696 میلیون تن در سال است، پیشبینی میشود که در سال مالی 2014ـ2013 این کمبود به 200 میلیون تن در سال افزایش پیدا کند.
وی اضافه کرد که یکی از مشکلات تولید زغالسنگ هند مسائل زیستمحیطی و جنگلبانی است. حدود 600 میلیون نفر در کشور به برق دسترسی ندارند و دولت با چالش سختی برای تامین انرژی مواجه است. با توجه به اینکه انرژی هند از طریق منابعی چون زغالسنگ، برق آبی، نفت و گاز هستهای و دیگر منابع معمول انرژی تامین میشود، در این میان زغالسنگ نقش برجستهای در تامین نیازهای انرژی در این کشور بازی میکند. در حال حاضر وزارت محیطزیست اجازه نمیدهد که 203 معدن زغالسنگ بعنوان ناحیه ممنوعه (no-go) استخراج شوند. این نواحی ممنوعه درمجموع 660 میلیون تن در سال ذخایر زغالسنگ دارند.
هند در نظر دارد تا ماه مارس 2012 حدود 78 هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق خود اضافه کند که از این میزان 50 هزار مگاوات آن زغالی خواهد بود، به هر صورت این کشور با کمبود زغالسنگ در سالهای آتی مواجه خواهد بود که بر همین اساس برای پر کردن خلأ این کمبود به بازارهای جهانی روی آورده است.
رقابت سیل برای معدن زغالسنگ مغولستان
شرکت سیل هندوستان علاقمند است که بخشی از کانسار زغالسنگ تاوان تولگوی (یکی از بزرگترین کانسارهای زغالسنگ در جهان را با بیش از 6 میلیارد تن ذخیره زغال ککشو و حرارتی مرغوب) استخراج کند، علاوه بر این SAIL در حال مذاکره برای نصب یک کارخانه فولادسازی با ظرفیت 3 میلیون تن در مغولستان به ارزش 13500 کرور روپیه است. سیل از طریق رابطه خاص دولتی یعنی ICVL (کنسرسیوم بینالمللی سرمایهگذاران در صنعت زغالسنگ) در مناقصه معدنی CIL شرکت کرده و با دو شرکت ژاپنی که در راس آن میتسویی و ایتوچو قرار دارند، بزرگترین فولادساز در جهان، (آرسلورمیتال و شرکت بزرگ معدنی برزیل واله)، رقابت میکند. شرکتهای زغالسنگ آمریکایی Poaboy، اکستراتا نیز در این مناقصه شرکت میکنند.
رئیس هیات مدیره SAIL اعلام کرده که در حال حاضر سالانه حدود 14 میلیون تن زغال ککشو که 5/10 میلیون تن از این مقدار باید وارد شود را نیاز داریم و میخواهیم حداقل بخشی از این کمبود را با خرید ذخایر در خارج از هند جبران کنیم.
ICVL یک کنسرسیوم دوسالهای متشکل از شرکتهای دولتی مانند SAIL، Coal India Ltd، NTPC، NMDC و RINL است که هدف آن خرید 500 میلیون تن ذخایر کک متالورژی تا سال 2020 است. ماه گذشته ICVL تصمیم گرفت که در مناقصه شرکت معدنی استرالیایی Riversdale که تاتا در آن سهامدار عمده است، شرکت کند. تاکنون ICVL بدلیل اینکه یک کنسرسیوم دولتی است حتی یک معامله نیز انجام نداده، علاوه بر این مناقصه ICVL همزمان با دولت مغولستان همکاری داشته و در نظر دارد بهطور جداگانه یک پروژه کارخانه 3 میلیون تنی در مغولستان احداث کند. دولت مغولستان باید زمین، سنگآهن و زغال ککشو را در اختیار این کارخانه قرار داده و تمام سرمایهگذاری آن نیز بعهده ICVL است. دلیل علاقه SAIL به زغالسنگ مغولستان و احداث فولادسازی در آنجا، پیگیری برنامهها و اهداف آن برای حضور در بازارهای بینالمللی و ایجاد شرکتهایی در خارج از کشور است.